24. mei, 2016

Als het maar waar is.

 

In vroeger tijd waren de berichten niet altijd betrouwbaar. Veelal waren verhalen lang onderweg en wat een ieder niet onbekend in de oren zal klinken, is dat verhalen dan een andere strekking krijgt. Over het water zijn gesprekken vaak van verre te horen. In de scheepvaart kwamen schepen elkaar tegen en moesten vaak snel even nieuwtjes uitwisselen. Dit gaf natuurlijk veel ruis.
Tegenwoordig komt het nieuws van de hele wereld in hele korte tijd op ons af. Via t.v., internet en persoonlijke netwerken is dit zo maar voor elkaar. Echter de vraag is of al dit nieuws op waarheid berust. Mijn ervaring is, dat nieuws wat bij je binnenkomt, niet altijd even betrouwbaar is. Ben je bij een evenement geweest en lees je dat terug in de krant, dan moet je vaak constateren dat er vaak onjuistheden inzitten. Dit geldt voor evenementen, maar ook bij ongelukken, wedstrijden, plannen in eigen dorp. Overal zit het vaak net naast de waarheid.
Afgelopen maand een verslaggever van de provinciale krant. Een krant, waar journalisten in dienst zijn, waarvan je mag verwachten dat ze geen onzin schrijven. Deze journalist wilde je doen geloven, dat je bij het volleybal landskampioen kan worden in de 1e Divisie. Gezien dit een competitie is, die twee klassen beneden de Eredivisie is, kun je rustig stellen dat dit een verkeerde weergave is van hoe het werkelijk is. Na hierop gereageerd te hebben is het enige wat deze professionele verslaggever te melden heeft: “ goh Jan, was het weer niet goed”
Je kunt zeggen, dat bovenstaande niet zo ernstig is. Mij houdt echter meer bezig wat een collega van deze verslaggever in Moskou schrijft. Bij volleybal ben je zelf zakenkundig. Je weet van de hoed en de rand. Stel dat een verslaggever in Moskou een zelfde soort onzin schrijft over de politieke verhoudingen in Rusland. Hij maakt een niets voorstellende partij heel belangrijk, kortom er klopt helemaal niets van. Wat dan?  Dit beangstigd mij en is volgens mij een groot gevaar voor de samenleving. Het verschil tussen “een mening ergens over hebben” en “informatie over de materie” is iets waar het om gaat.
Een ieder kan dit zelf controleren en laat van je horen! Dit voor jezelf en voor diegene, die in dat geval niet van de hoed en de rand weten. De journalist moet weten, dat hij/zij schrijft voor mensen, die juist goed geinformeerd willen worden.

Volgende blog: 7 juni

Deel deze pagina